Direct contact? Bel (0317) 499 595

Afbeelding: label-masters-goed-voer
Menu

Ontdek waarom we 500 gram Alpacabrok adviseren voor jouw alpaca

Vorige maand hebben we een nieuw product toegevoegd aan ons assortiment: de Masters Alpacabrok Compleet. Bij onze klantenservice zijn er de afgelopen weken regelmatig vragen binnengekomen over de aanbevolen voerdosering. Wij adviseren namelijk om 500 gram Masters Alpacabrok Compleet te voeren. En als jij nu denkt: “dat is toch veel te veel?!” Lees dan vooral verder, want in dit artikel leggen we je uit hoe we tot dit voeradvies zijn gekomen. De Masters Alpacabrok Compleet kan de oplossing bieden als je flexibiliteit zoekt in de hoeveelheid die je moeten voeren zonder tekorten te veroorzaken en je niet met meerdere producten aan de slag wilt.  

Ruwvoer als basis van het rantsoen van een alpaca 

Het is algemeen bekend dat ruwvoer het hoofdaandeel is van het rantsoen van een alpaca. De wisselende voederwaardekwaliteit zorgt echter voor een uitdaging. Want ruwvoer kan dan wel het grootste deel uitmaken van het rantsoen van je alpaca, als je geen ruwvoeranalyse door een gerenommeerd laboratorium hebt uitgevoerd, dan weet je eigenlijk alsnog niet wat je voert. En dan is het best gek dat we ons zo druk maken om het kleine deel krachtvoer dat een alpaca nodig heeft. Krachtvoer is tenslotte het meest constant in voederwaarde, omdat iedere partij grondstoffen geanalyseerd wordt en we eisen stellen aan de nutriënten die voor alpaca’s belangrijk zijn. Laat jij wel altijd trouw het ruwvoer van je alpaca’s analyseren? Dan is het natuurlijk helemaal terecht dat je nieuwsgierig bent naar onze beweegredenen rondom het voeradvies van onze alpacabrok.  

Het voeradvies van de Masters Alpacabrok Compleet uitgelegd

De geadviseerde hoeveelheid is een richtlijn en hoeft niet strikt gevolgd te worden. Omdat er veel factoren zijn die variëren en daardoor effect hebben op de te voeren hoeveelheid, zoals bijvoorbeeld de lichaamsconditie, mate van activiteit, levensfase van het dier, kwaliteit van het ruwvoer, de beschikbaarheid en kwaliteit van gras en de omgevingstemperatuur.  

Als je de voederwaarde van je ruwvoer weet, kun je het krachtvoer afstemmen op de behoeften van je alpaca's. Met hoogwaardig ruwvoer is het zeker mogelijk om minder Alpacabrok te voeren dan wij adviseren.  

Gras of hooi?

Gras is doorgaans voedzamer dan hooi. Dit betekent dat uit eenzelfde hoeveelheid gras, op droge stofbasis, een alpaca meer nutriënten kan opnemen, dan uit eenzelfde hoeveelheid hooi. Wanneer jouw alpaca’s in de zomer beschikking hebben over voldoende weidegang, is het mogelijk dat minder alpacabrok gevoerd hoeft te worden. Let er wel op dat overbegrazing en lange perioden van droogte ervoor kunnen zorgen dat gras gestresst raakt en hierdoor fructaan gaat produceren. Deze fructanen worden door de darmflora gefermenteerd en zorgen dat deze verstoord raakt. 

De unieke maag van de alpaca en de meest voorkomende problemen

Een alpaca heeft een bijzondere maag. In tegenstelling tot een koe bestaat deze uit drie compartimenten in plaats van vier. Een alpaca behoort daardoor niet tot de herkauwers, maar ze herkauwen wel. 

Het eerste compartiment is het zogenaamde fermentatievat. Hier bevindt zich de darmflora welke gevoed wordt door vezelrijk ruwvoer. Deze darmflora produceert vluchtige vetzuren, de belangrijkste energiebron voor alpaca's. Bij gezonde dieren is de darmflora in balans, maar verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat de darmflora uit balans raakt. In de vorige alinea hebben we er al eentje benoemd. Andere factoren die hierbij een rol kunnen spelen zijn: 

  • Samenstelling van het voer:  

Bij het beoordelen van krachtvoer is het belangrijk om te kijken naar de opsomming van de ingrediënten. De eerstgenoemde grondstof is de grondstof met het hoogste aandeel. Wanneer in de opsomming veel granen (gerst(vlokken), mais(vlokken), tarwe en haver) voorkomen, zijn de snelle suiker- en zetmeelwaarde van de brok hoog. Deze snelle suikers en zetmeel kunnen, net als fructaan, de balans van de darmflora verstoren.  

Vergelijk hierbij niet alleen de labelwaarden (deze zijn namelijk per kg) met elkaar, maar houdt hierbij ook rekening met het opgegeven voeradvies (dit verschilt per producent).  

  • Hoeveelheid voer:  

Zoals hierboven al genoemd, is het altijd belangrijk te kijken naar het voeradvies in relatie tot de waarden op het voerlabel en hoeveel de dieren dus uiteindelijk binnenkrijgen. Een hoge waarde van een nutriënt op het label kan er bij een laag voeradvies voor zorgen dat een alpaca uiteindelijk niet de benodigde hoeveelheid van dit nutriënt binnenkrijgt. 

  • Stress: 

Stress kan er ook voor zorgen dat de darmflora uit balans raakt. Oorzaken van stress kunnen te maken hebben met bijvoorbeeld de plaats die een dier inneemt binnen de kudde, weideoppervlakte en voedselcompetitie bij de voergoot. Door een wat hoger voeradvies aan te houden, ligt er wat meer brok in de voergoot en hebben de dieren die lager in de rangorde staan ook een kans om te eten.  

Meesters in goed voer voor paarden, erfdieren en meer

Masters Diervoeders is voornamelijk bekend als producent van paardenvoer en voer voor erfdieren. Maar wist je dat wij al jarenlang grazers en browsers bij verschillende Europese dierentuinen voeren? Daarom weten wij wat voor deze dieren belangrijk is en wat zij nodig hebben. Daarin proberen wij onderscheidend te zijn en altijd weloverwogen keuzes te maken. 

Online bestellen
Contact

Marsdijk 31
4033 CC Lienden
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499 595
F 0317-499 590
E info@voermeesters.nl

Bereken de route